Strandsitteren artikler

Gravstener - den gamle kirkegården

GRAVSTENER

Den gamle kirkegården lå der Kirkeparken ligger i dag. I 1832 ble det kjøpt og opprettet ny kirkegård som ble tatt i bruk året etter. I 1849 ble det bestemt at man ikke lenger skulle bruke den gamle kirkegården i Kirkeparken, kun de som hadde ektefeller der kunne begraves der. Den siste ble begravet i 1884. Om den gamle kirkegården sies det at selvmordere ble begravet på den nord-østlige siden. Etter mange år uten noe særlig vedlikehold så den gamle kirkegården ganske forfallen ut. Den var ruskete og med et gjerde som O.P. Nyquist i boken Mossiana fra ældre tider (1926) beskriver som usselt. I slutten av 1870-årene tok så kirkeverge og overrettssakfører Frithjof Strøm tak i den forfalne kirkegården og fikk planert og ordnet hele området med gangstier og med ny beplantning. Den gamle kirkeparken fremsto dermed som en vakker park.

I 1883 var det til sammen 43 gravminner og gravstener med monumenter på den gamle kirkegården. De var allerede da slitt og vanskelige å lese. Åtte av disse hadde kommunen forpliktet seg til å vedlikeholde, hvorav syv var fra Chrystie-slekten. Disse er flyttet til Torderød gård.

I dag står det fortsatt noen gravstøtter på baksiden av kirken, inntil Chrysties gate. Langs kirkens østlige vegg har det ligget en rekke gravminner i form av jernplater og steinplater. Disse er nå mellomlagret på parkeringsplassen ved siden av. Dessverre ser vi at det ikke ha gått så bra med alle (se bildet).

Nettbesøk

Idag127
Igår298
Denne uka999
Denne måneden3177
Totalt2693655

Visitor Info

  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown