Strandsitteren artikler

Bytårnet i Moss

Bytårnet i Moss

Av Ivar Ernø

Bytårnet i Moss skulle være til forlystelse og glede for byens borgere, og samtidig skulle det være et fyrtårn for byen. Nabobyene Fredrikstad og Halden hadde sine severdigheter med Gamlebyen og Fredriksten festning, og Moss skulle ha sitt tårn på toppen av Skarmyrfjellet akkurat som Paris hadde sitt Eiffeltårn og Pisa sitt skjeve tårn. Det ble bygget i 1920 på initiativ av direktør Helly Juel Hansen, og entreprenøren var byggmester Sigurd Peterson. Han brukte stein fra Skarmyrfjellet til å bygge hele det 16 m høye tårnet som ble gitt byen av Moss kommune.

Det var på 200-årsdagen, og det året bevilget byens myndigheter også fontenen som nå står på Øvre Torg. Det var store utlegg for kommunen, og vi synes det var flott gjort å reise disse minnesmerkene.

 

Derfor er det viktig at vi tar vare på dem, og det hadde vi ikke gjort godt nok når det gjaldt Bytårnet. Det hadde stått avlåst i mange år, og det var åpent kun på høytider som 17. mai og ellers etter avtale. Det var Malakoff og Skarmyra Vel som hadde noen ildsjeler som ordnet med dette, og da blir aktiviteten og vedlikeholdet heller labert.

I Selskabet til Moss Bys Vel syntes vi det var trist, og tok derfor initiativet til å sette Bytårnet i stand slik at det igjen kunne åpnes for publikum og være til den glede og fornøyelse som var meningen. I samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB, Mala koff og Skarmyra Vel og Jubileumsfondet av 1920 til Moss Bys Forskjønnelse kunne Selskabet til Moss Bys Vel og Moss Kommunale Eiendomsselskap sette i gang rehabiliteringsarbeidet.

Dette ble ganske omfattende, for muren utvendig måtte pigges og spekkes, og innvendig var det mye råte i trappen. Alle skadene måtte utbedres, og det ble satt inn vinduer i toppetasjen for å holde sne og regn ute. Samtidig ville vi at Bytårnet skulle fremstå som et skikkelig fyrtårn i bybildet - og i vår bevissthet. Derfor fikk vi hjelp av professor Ole Rømer Sandberg, som hadde laget et lysprosjekt på Konventionsgaarden, og han fikk oppdraget med å lyssette Bytårnet.

Dette skulle være noe ganske spesielt, det skulle være pent og synlig uten å plage noen, og det skulle være miljøvennlig, dvs. strømbesparende og ikke koste for mye. Spenningen var derfor stor hos oss alle da lysene skulle tennes 15. mars, og det var nesten 100 tilskuere ved Bytårnet den kvelden. Både lysmester og byggmester var til stede, og ordfører Tage Pettersen kunne si de bevingede ord: Bli lys! Og det ble lys - etter et spesielt program: Først over døren og inne i tårnet, så utelysene i vest og i øst.

Meningen var at det skulle virke som om noen bodde i tårnet. Først kommer beboeren hjem og tenner lysene inne, og så - når yttertøyet er tatt av - så tennes utelysene. Og omvendt når personen forlater huset om morgenen. En fantastisk opplevelse og et minnerikt skue. Et skikkelig fyrtårn midt i byen, og nå åpent for alle hele sommeren. Fra medio juni til medio august blir det åpent fredag, lørdag og søndag fra klokken 1100 til klokken 1400. Da stiller VisitMOSS med mannskap til å holde vakt og påse at tårnet brukes på riktig måte, og at ingen blir skadet.

Under lyssettingen var Moss Husflidslag til stede og serverte pølser og vafler, inklusive pølse i vaffel, og det skulle vi jo gjerne fortsatt med. Men det blir nok Bytår- net for lite til, så vi må i alle fall vente med å sette i gang med servering og salg av souvenirer, og se hvordan besøksforholdene utvikler seg. Men vi skal i alle fall ha opp en flaggstang mot vest, så folk kan se når tårnet er åpent. Da vaier det norske flagget på stangen, og vakten står klar til å ta i mot de besøkende. For å sikre mot overbelastning har brannvesenet satt en grense for antall besøkende i tårnet på 15 stykker av gangen, og det må vi overholde. Også på grunn av sikkerheten kommer et rekkverk i
steintrappen i syd fra platået og ned til Minneeika fra 1914. Her skal også rekkverket fornyes, og kanskje kommer det lys i treet også.

Det vil tiden vise, og publikum må passe på at både Bytårnet og Minneeika holder seg pene og varer lenge. Nå har vi fått et fyrtårn, og det skal lyse for oss og vise oss at vi har det like bra her som folk i Paris og Pisa, for ikke å snakke om Fredrikstad og Halden. Og når vi attpå til kan komme oss opp i tårnet og se ut over byen i alle himmelretninger, er det at vi virkelig får se hvor flott det er i Moss.