Strandsitteren artikler

Glimt fra Moss - Rambergeika

GLIMT FRA MOSS
Rambergeika
av Kjell Henriksen

"Ute på Ramberg står en ensom kjempeek, hvis silhuett tegner seg opp mot himmelhvelvingen, mektig og vakker når den sommerdag dekker kvist og grener med rike løvheng"

Ca. 600 år var det visstnok, stortreet på Jeløy. Allerede da svartedauen ankom Bergen i 1349 og la mer enn halve Norge øde, skulle således eiken på Ramberg ha sett sine første somre passere mens den sakte vokste seg større.

I 1932 var det dermed en godt voksen kjempe som fikk vårpussen. De tørre grenene ble skåret vekk, nye skudd fikk plass, og eiken så ut til å trives og gå mot en lys fremtid. Men slik skulle det ikke gå. En forsommerdag tente noen ukjente bål inne i den hule stammen. Flere kom til for å ta vare på treet, bl.a. eieren Henrik E. Skallerud, og optimismen var stor - de kom i tide og fikk slukket brannen.

Men dagen etter fant man treet brukket tvers over - bare stammen sto igjen. Og av bildene under kan vi se det praktfulle eiketreet i all sin prakt før brannen - og det triste synet som møtte beboerne på Jeløy etter katastrofen var et faktum.

Fra Moss Avis 26. mai 1932:
Pøbelen har satt fyr på Rambergeken. Kronen er falt ned og bare et skall av stammen står igjen.