Barnehagehistorien i industribyen Moss v/ Turid Thorsby Jansen, tidligere barnehagelærer i Moss og førstelelektor ved høgskolen i Vestfold. I foredraget belyser hun barnehagens langsomme framvekst fra det første  barneasylet som ble etablert på 1800 tallet i Storgaten 16 til den første kommunale barnehagen i 1970 på Ramberg. Hun diskuterer hvordan barnehagen kan ha forstyrret borgerlige familieidealer, husmoridealet og kjønnsroller 

30 mossinger fikk onsdag høre et inspirerende kåseri om Gernergården og gamle Moss Bryggeri. Trine Lise Heilmann fortalte med innlevelse om sin oppvekst i bryggerimiljøet, historien før og den viktige jobben med å berge Gernergården. Den store murbygningen flyter på treflåter og sprengninger i området og endring av grunnvannsnivå er en trussel mot bygningen.

Takk for at vi har en slike miljøforkjemper og formidler i byen vår.

16.02 holdt Moss historielag medlemsmøte.

Tema for møtet var Spanskesyken.

Det var 35 medlemmer på siste medlemsmøte, et foredrag av Christina Stylegar Torjussen om «Spanskesyken» i Moss.
Pandemien for 100 år siden lignet på Covid 19, og kom i 4 bølger over en toårs-periode.
I sin masteroppgave om dette temaet har Christina, ved å studere gamle mosseaviser og statistikk, funnet bevis for en større dødelighet enn hva de offisielle tallene viser.

Industrieventyret i Moss

Mossingen Paul Norberg skriver en lokalhistorisk bok om Industrieventyret i Moss. Boka går snart i trykken og vil sannsynligvis være i salg hos bokhandlerne før sommerferien.

Industrimangfoldet i Moss gjennom hele 1900-tallet var helt særegent i Norge. Variasjonen av industribedrifter var unik, og flere bedrifter var markedsledende nasjonalt; og noen oppnådde også internasjonal anerkjennelse; som Helly Hansen og TrioVing. Mange mossinger har et spesielt forhold til disse bedriftene. Enten de har jobbet ved en eller flere av disse arbeidsplassene, eller ved at de har slektninger og venner som har vært ansatt. 

Spennende utstilling på Peer Gynt Helsehus.

Historielaget har kommet i kontakt med Thor Løken. Han har jobbet som lege i Moss i 27 år, blant annet på Peer Gynt Helsehus. Løken har laget en utstilling. Han skriver følgende om denne:

«Jeg har i mange år samlet på medisinsk utstyr som har hatt med allmennmedisin å gjøre. Nå har jeg forsøkt å gjenskape et legekontor med slikt utstyr fra 1950 til cirka 1990-tallet.

Det hele startet med at jeg som student på slutten av 70-tallet kom over diverse legeutstyr i en bruktbutikk i Rygge. Innehaveren hadde skjønt at dette ikke var lett å få solgt, derfor fikk jeg kjøpt alt sammen veldig billig.

Seinere viste det seg at alt sammen hadde tilhørt dr. Fritz Marthinsen i Moss. Han ble født i Rygge i 1912 og døde i Moss i 1985. Dr. Fritz Martinsen drev praksis i Torggaten fra 1943 til en gang utpå 1970-tallet. I tillegg var han bedriftslege ved Helly Hansen, Rygge-Vaaler Sparebank og Kraftex.

Omtrent halvparten av alt det jeg har i utstillingen er etter han. Jeg har også fått ting fra kollegaer og pasienter. Noe har jeg kjøpt på bruktmarked, og det aller meste har en relasjon til Moss. Nylig fikk jeg mange ting som har hatt med Elefantapoteket i Moss å gjøre, av apoteker Erlend Brennesvik. Dette utstyret sto i et skap på Vitus apotek 1.
I utstillingen finnes også et skap med forskjellige ting fra Moss sykehjem.