Strandsitteren artikler
Smuglerne i Moss
- Detaljer
- Kategori: Strandsitteren artikler
- Publisert 26. mai 2024
Forbudstida er et navn på perioden mellom 1916 og 1927, da det var forbudt å omsette brennevin i Norge. Forbudet var et resultat av avholdsbevegelsens framgang, og ble først innført som en midlertidig ordning under første verdenskrig.
Av Elisabeth Vogt
Men brennevinsforbudet virket mot sin hensikt. Konsekvensene var drap, vold og mer rus.
5. oktober 1921: I går fikk lensmannen melding om at det lå fullt av brennevinskasser og spritkanner og fløt i sjøen ved Nes Stenhuggeri på Jeløy. 25 kasser og 20 kanner ble berget, hver av kassene hadde 12 flasker whisky og konjakk. Men hvor varene kom fra, visste man ikke.
Brennevinsdepot på Jeløy
16. mars 1922: Politiet er kommet over et brennevinsdepot på vestsiden av Jeløy. Det var 1600 liter brennevin fylt på bensinkanner som straks ble beslaglagt. Spriten var kommet fra fiskeskøyta «Nordsjøen» fra Lübeck til Horten. Det ble brakt på det rene at de 500 flaskene med cognac som ble funnet på Sletter utenfor Larkollen var smuglet av samme bande.
1. juli 1922: En lastebil fra Kristiania ble stoppet av politiet i Posthusbakken. Den inneholdt 1.200 liter sprit og whisky på kanner og flasker. Brennevinet var tatt i land på Tronvik.
En toller ble drept
10. oktober 1921: Den kjente tollkrysseren «Rappen» hadde vært på smuglerjakt på vestsiden av Oslofjorden. Midtfjords møtte den en motorsnekke. Tollerne hadde en sterk mistanke om at snekka hadde smuglervarer om bord. De la seg tett inntil og hektet båtshaken i snekka. Da smalt et skudd!
Den ene av de to i båten hadde skutt den ene tolleren med hagle. Skuddet traff tolleren i magen, og han falt sammen i båten. Tolleren døde samme kveld. Samtidig forsvant bandittene i snekka.
Morderen ble aldri funnet og straffet.
10. april 1922: 70 kasser whisky og 10 kasser sprit ble funnet på Jeløy av tre detektiver fra Kristiania.
6. september 1922: En rask mahogni racerbåt ble kapret av tollerne på Larkollen. Den var lastet med 40 kanner sprit, 21 kasser whisky. Både båten og brennevinet ble konfiskert. Dermed hadde tollboden tre konfiskerte motorbåter liggende til eget bruk.
Det hendte at de raskeste båtene skiftet både eiere og side i kampen mellom smuglere og tollere: Smuglerjager
Jageren «Seeteufel» gikk først i smuglertraden, men ble omgjort til smuglerjager, stasjonert i Larkollen. Ute ved Sletter tok den en racer med 53 kanner sprit og tre mann om bord. Smuglerbåten med mannskap ble slept av tollerne inn til tollboden i Moss. I kanalen hoppet en av smuglerne over bord og svømte til Jeløysiden. Og siden kanalbroen var åpen, var det nytteløst å forfølge ham. Som trøst tok «Seeteufel» like etter en snekke fra Holmestrend full av sprit.
30. april 1923 ble det bestemt av fjorden mellom Moss og Horten skulle stenges med hjelp av vaktskip. Vaktene skulle stanse og undersøke samtlige mistenkelige båter for å få has på smuglerne. Det tok ikke lang tid før tiltaket ga gevinst:
Ni dager senere kapret tollbåten «Bell» en tysk skøyte utenfor Gullholmen. Den tre manns besetningen hadde med seg en last på 99 kanner med sprit og ni kasser brennevin. Samme dag tok politiet en lastebil med sprit som hadde kjørt seg fast på Ørehavna. Den hadde 33 kanner sprit og ni kasser brennevin. Det var tre kvinner og tre menn i bilen, og alle seks ble ledsaget rett til arresten. Så noen fest ble det iallfall ikke den kvelden.
Lei av spritforbudet
Men folk flest begynte å bli dyktig lei av spritforbudet. Smuglingen var omfattende. Avholdspartiene begynte å slå sprekker. De fikk mindre oppslutning, og på høsten var det valg.
12. mai 1924 skrev Moss Avis at 20 mennesker var omkommet i Ytre Oslofjord som følge av spritkonflikten. På en natt ble en bil full av sprit stanset av politiet utenfor byen. En annen bil som trengte seg forbi, kjørte i grøfta og ble liggende. Så viste det seg at også den bilen var full av sprit. Også på toget ble det smuglet. Om ikke så mye. Kannene måtte bæres. Ute ved Grisebåene i Sverige, ikke langt fra Hvaler, lå mange utenlandske båter. Hver kveld var det stor trafikk dit av småbåter. Bare uskyldige aftenturer?
I begynnelsen av mai 1927 var det slutt på forbudet. Etter et par uker spurte Moss Avis politimesteren om det var blitt noe mer fyll i byen? Nei, tvert imot, det er blitt mindre, svarte lovens håndhever fornøyd.
En toller ble skutt og drept av spritsmuglere. (Tegning: Tom Arne Evensen)
Tollkrysseren «Rappen». (Foto: Hentet fra nettsidene til Nøtterøy Historielag)