Strandsitteren artikler

Stor interesse for «Moss som den er … og var»

 Mange entusiastiske medlemmer i Moss historielag har jobbet hardt i med skriving av «Moss som den er … og var», som gis ut i anledning 300-årsjubileet til Moss i 2019. Enkeltpersoner har brukt lang tid på å ferdigstille jubileumsboka. Vi har delt Moss i 18 bydeler, og skribentene Wenja Blomberg, Gunnar W. R. Johansen, Svein Åge Lauritzen, Paul Norberg, Per Arild Simonsen, Elisabeth Vogt, Oddvar Aasen og fire skoleelever på Bytårnet skole er nå nesten ferdig med arbeidet. Mange kvinner og menn, unge som eldre, er intervjuet, og vi fikk mange interessante og spennende opplysninger som leserne får servert i boka.

Fotografene Jan Kronberg og Per Vorum har tatt bilder av folk, hendelser og fine miljøer, og dronefotografene Terje Holm og Trond Bergfald har tatt bilder av Moss fra vinkler vi aldri har sett før. Mannen bak «Mossehistorien» på Facebook, Arve Tomt Gundersen, har funnet frem unike historiske bilder som viser hvordan miljøet var «i gamle dager». Det være seg fra tidlig 1900-tallet til 50-/60- tallet.

Etter at vi sendte melding til medlemmene om å kjøpe boka til redusert pris, 300 kroner, har det strømmet inn bestillinger. Tilbudet varer til 10. september. Etter den dato blir boka dyrere. Trykkingsprosessen starter i september og vi får bøkene midt i oktober. Vi har gjort en avtale med Bylab slik at de som har bestilt boka kan hente den der enten 29. oktober, 31. oktober eller 2. november. Denne informasjonen sender vi på mail senere.

Da trykkeriutgiftene må betales den dagen boka er ferdigtrykket, er vi avhengig av et godt forhåndssalg. Vi ønsker derfor at flest mulig medlemmer i historielaget bestiller bøkene nå. Mange har allerede bestilt både fire og fem bøker. Boka vil være den perfekte julegaven til både unge og gamle. Eller til han eller hun som «har alt».

Boka viser hvordan Moss er i dag, med et lite bakteppe hvordan det var før. Den vil derfor passe for oss som har bodd her i mange år, samt for nyinnflyttede mossinger. Og kanskje viktigst, den blir en minnebok for de som er unge i dag. I «Moss som den er … og var» vil de i fremtiden finne opplysninger om hvordan det var i deres by den gang de var skoleelever. I boka beskriver vi livet en vinterdag i Mossemarka, hvordan buddhistene feirer nyttår i tempelet på Kambo, og idrettsliv og friluftsaktiviteter i Vansjø. Ikke visste vi at Moss hadde slike perler. Og om 10 år kan vi åpne boka og lese om hvordan det var i Moss i gamle dager – i 2020!

Send bestilling med navn, adresse og telefon til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og penger til Moss historielag på konto 1080 30 51416 eller Vipps 88001. Husk navn, adresse, telefon og mail, og hvor du vil hente eller få boka levert.

 

Per Vorum, Elisabeth Vogt, Jan Kronberg og Wenja Blomberg i arbeid med boken «Moss som den er... og var». (Foto: Oddvar Aasen)

Beste hilsen
Kristian Hjortkær Hansen Leder Moss Historielag
Per Vorum Leder bokkomiteen