Strandsitteren artikler
Mange rare navn i Moss (del 1)
- Detaljer
- Kategori: Strandsitteren artikler
- Publisert 08. mars 2018
Mange rare navn i Moss (del 1)
Av Elisabeth Vogt
Rundt omkring i Moss finnes det mange rare stedsnavn. Jeg har prøvde å finne bakgrunnen til navnene. Mange har jeg klart, men mangler fortsatt noen. Gi gjerne tips til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Betongen, ved Krossern på Jeløy. Her produserte Fougner Staalbeton Skipsbygningskompani store båter i stålbetong i fire år, fra 1916 til 1919.
Blommen, som også misvisende har vært kalt Glomma, og som nå heter Framnesjordet. Navnet kan ha kommet av eggeplomme, det aller fineste området på Framnes.
Båten er en hyggelig rasteplass ved turstien langs Mosseelva, et par hundre meter ovenfor Øvre Vrangen. Stedet har fått navnet fordi en liten fjellknaus ligner på en båt med kjølen opp.
Dassebakken, bakken rett sør for Hoppern skole, ble brukt til hoppbakke. Det sies at den var for skummel for noen, så de måtte alltid tisse av seg nervene før de satte utfor.
Dotranga var veien mellom Skoggata og Vogts gate. Der var det en gang en rekke med utedoer som hørte til de gamle leiegårdene i bakken. Nå er veien nydelig satt i stand.
Dodalen på Krapfoss var et kjent drikkested. Men ølet måtte ut av og til, og da kunne enhver busk fungere som do.
Dragonfjellet ligger på Ramberg på stupet ned mot Refsnesbukta. Sagnet forteller at en dragon på 1600-tallet skulle ri til treningsleiren på Dragonsletta på Nes. I tåka kom han feil vei, og han og hesten stupte utfor fjellet og begge slo seg i hjel.
Dynamittveien er en skogsvei 500 meter øst for Vanembukken i Mossemarka. Jernvarehandler Henrik I. Larsen i Moss hadde sitt dynamittlager her, langt fra folk, i tilfelle det skulle skje en eksplosjon.
Flemmingkrysset, heter det etter Chr. Flemming som drev malerbutikken på hjørnet. Nå blir krysset helst kalt Lyskrysset.
Flua er et bittelite skjær i nedre Vansjø, bare «litt større enn en flue», men stor nok til at båter kan gå på grunn der.
Furututen ligger rett nord for Nesparken. Her vokser det godt med furu. Mange forveksler Furututen med Tollertangen som ligger hundre meter lengre øst. Det var et bosted her i 1779, som ble kalt Furututen, trolig en husmannsplass.
Gimle, Helgerødgata 33,ble bygget i 1939. Tidligere var det en enebolig her. Før Moss systematisk gjennomførte gatenavn, måtte alle hus ha et eget navn. Huset i Helgerødgaten ble kalt Gimle, etter salen i Åsgård, fra den norrøne mytologien. Der het det at Salen i Gimle, (den mytologiske) var dekket av gull og skinte som sola.
Gjerthytta var husmannsplass under Ramberg. Folketellingen viser at en Gjert bodde her i 1865. Plassen hadde ikke dyrkingsjord, og Gjert var tømmermann.
Griseryggen er et undervannsskjær ytterst i Ørebukta. Ufarlig ved høyt vann, men skummelt ved lavt vann.
Gudegårdene
Det er faktisk to gårder med dette navnet. Den ene er Henrich Gerners gate 6, huset som ganske sikkert er bygget før 1700 og dermed Moss' eldste bygning. Den har på en mirakuløs måte overlevd alle bybranner. Mathias Gude hadde brenneri her fra 1838. Det har også vært bryggeri, postkontor og skofabrikk i huset. Moss Aktiemøller eide det en tid fra 1960 og ville rive huset for å utvide bedriften. Det ble heldigvis forhindret. I de senere år har det vært drevet restaurant i huset.
Den andre Gudegården lå i Gudes gate 1 på hjørnet av Møllergata. Det var også kjent som Gudegården. Der bodde de svenske forhandlerne Magnus Björnstjerna og Anders Skjöldebrand i augustdagene i 1814, og noe av forhandlingene med de norske statsrådene Jonas Collett og Niels Aall om Mossekonvensjonen foregikk i bygningen. Men huset ble revet for mange år siden.
Helleberget på Nes, her var det steinbrudd i mange år da store steinheller ble tatt
Hoppern, hadde en danseplass hvor man hoppet og danset og lekte.
Hedenskapen er et folkelig navn på den innerste delen av Hananbukta. Dette ukristelige navnet kan ha kommet av navnet Hedenskollbugt.
Hemsen er den tidligere pikeavdelingen på Orkerød barnehjem. Huset ble bygget i 1937 og oppkalt etter en av barnehjemmets stiftere, grosserer Johan Conrad Hemsen. Etter at Moss kommune overtok Orkerød, ble Hemsen solgt til private og brukes nå som hybelhus.
Hollenderberget ved Skoggata fikk navn etter at her bodde mange hollendere i seilskutetiden. De hollandske kvinnene sto ofte på fjellknausen for å se etter skipene som ektefellene skulle komme med.
Hungerholt var en liten plass i Mossemarka hvor det tydeligvis ikke var lett å dyrke korn.
Høstegården var opprinnelig et stort en-etasjes hus som lå på hjørnet av Vogts gate og Kongens gate. Det var bygget omkring 1750 og var det eneste huset som sto igjen etter brannene på 1800-tallet. Huset fikk navnet etter distriktslege Ude Jacob Høst (1834-1918), som eide det i mange år. I 1947 ble huset revet og gav plass til et moderne funkisbygg i 4 etasjer. Likevel brukes navnet Høstegården fremdeles om det nåværende huset i Kongens gate 2.