Strandsitteren artikler

 Vandring i Strandgata

Av Arve Tomt Gundersen

Arve Tomt Gundersen er historieformidler. Han har stor lokalhistorisk kunnskap, og er ansvarlig for nettstedet «Mossehistorien». I denne artikkelen forsøker han å sette seg inn som bruker av det gamle kurbadet i Moss.

Jeg vandrer langs Strandgata, den vakre promenaden i byen. Sommeren er herlig i denne delen av byen, hvor husene står nærmest helt inntil vannet, adskilt kun av en smal vei med trær på begge sider. Her finner man byens befolkning og gjester som kommer for å nyte den beroligende lyden av vannet som skvulper mot steinene, summingen av menneskestemmer, og av og til en hest og vogn som klapper forbi. Naturens egne toner er det eneste som bryter stillheten. Dette er akkurat det stedet folk oppsøker for å finne fred og ro, for å slappe av og hente energi etter en lang uke.

Moss Søbadindretning
Ved enden av gaten står det en storslått bygning, Moss Søbadindretning, som ble oppført i 1835. Det var en tid da byen ønsket å bli kjent som en badeby, og med denne beliggenheten var det ikke vanskelig å se for seg.

Her var det enkelt å komme til både via sjøen og fra land, og naturen var så flott og vakker fra sjøen. Veien til hovedstaden, Sverige og de indre strøkene går også rett opp i byen. Selv om badet ikke blir mye brukt av vanlige folk, tiltrekker det seg heller de litt finere folkene.
Gjester fra herregårdene i distriktet kommer gjerne i sine vakre ekvipasjer for å nyte den sjøfriske luften og det herlige badet.

Kaker og vin
Det er så mange muligheter ved sjøbadet. I separate badehus ute på hver sin lille molo kan kvinner og menn bade og vaske seg. Jeg er på vei dit nå. Jeg kjenner at alderen begynner å ta på, og gikten er vond som vanlig. Men likevel er jeg full av forventning og glede over å skulle tilbringe en stund her.

Jeg går inn hovedinngangen som ligger i front av badet. Først kommer jeg inn i en stor salong som også kalles konversasjonssalongen. Her er det komfortable sofaer og stoler. Flotte diamantformede lys og kroner pryder veggene og taket. I hjørnet er det en liten restaurant, hvor jeg senere vil kjøpe meg noen kakestykker og et glass vin. Det er sjelden stille i denne salongen. Her kan man lese aviser som Moss Tilskuer, Norske Intelligentssedler, Statsborgeren eller Den Konstitusjonelle, og deretter blir alt mulig diskutert over vin, kaker og sigarer. Wergeland og Welhaven er hyppige samtaleemner, og både damer og menn er til stede her.

Oppvarmet gytje
I dag trenger jeg å benytte kurbadet. Jeg kler av meg bak en smal skjerm og krabber oppi et stort kar. I karet er det oppvarmet gytje. Gytjen kommer visst fra Evjesund i Rygge herred. Det ligger et bjerkeris der. Det bruker jeg ikke i dag. Den varme leiren bretter seg sakte rundt hele kroppen, og det tar ikke lang tid før jeg lukker øynene og dupper av.

Badet ble stengt i 1958, og revet i 1968.


Strandgata i Moss (Foto: Jan Kronberg)