Strandsitteren artikler

Cruise med Bastøferga var en gang russemoro

Av Oddvar Aasen

Mitt første bekjentskap med Moss ble gjort en natt i mai 1961. Da deltok jeg sammen med den øvrige Kongsberg-russen på cruise i Oslofjorden med Bastøferga, arrangert av mosserussen. De konkrete minnene er få, men jeg husker tydelig at det først ble nydt noen halvlitere øl på restauranten i annen etasje på Parkgården. Via byens hovedgate gikk vi også til en stor park med en rund restaurant. Vi ‘heimføinger’ fra innlandet lot oss imponere. For en fantastisk fin by! Lite visste jeg da her skulle bli min arbeidsplass i fem år og bosted i minst kanskje et halvt hundre år.

Som mossing har jeg forsøkt å rekapitulere cruisene mosserussen hadde med Bastøferga opp gjennom årene. Jeg har truffet både innfødte og innflyttere som hadde deltatt på det årlige arrangementet, men bortsett fra at nesten alle mente å huske at det var hyggelig, har det vært vanskelig å få fram fakta om opplegget. Hvor stort var det, og foregikk det hvert år? Og - med tanke på hvilken økonomisk gullgruve vår tids russetreff er - hva tjente mosserussen på at den inviterte russ fra hele Østlandet til dette spesielle arrangementet?

Slo på stortomma
Arne Michael (Mike) Olsen som var russeformann i Moss i 1959, har vært en god kilde. Han mener at man egentlig bare tok opp en tradisjon som hadde vart noen år, men fordi det ikke var noe cruise året før
– i 1958 – måtte man starte litt på nytt. Unge Mike Olsen tenkte man kunne se stort på det, så han kontaktet den amerikanske ambassaden i Oslo med spørsmål om man kunne få et militærorkester á la Glenn Millers opp fra Tyskland for å spille? Det gikk ikke. Det ble også tatt kontakt med rødrussen i Oslo for å friste den til en fjordtur. Men den gang ei. Olsen og Oslo-presidenten med et ikke fullt så proletært etternavn, fant ikke tonen under et møte på Grand i Oslo.

 

1962-russen på vei ombord på cruise med Bastøferga. (Bilde utlånt av Greta og Tor Fjeld)

Østfoldrussen på Rølla
Mosserussen hadde imidlertid god kontakt med russen i østfoldbyene. Blant annet hadde de hatt fester sammen på Rølla, ungdomsklubben i den gamle gymsalen til den høyere skolen. Der tjente mosserussen 

såpass at det kunne satses på tur på bøljan blå. Big Chief Jazzband ble invitert, og dansen gikk på bildekket til musikk framført fra planet på en lastebil.

Det var også kåring av Pål Andreassen til mosserussens fjerde æresruss, en tittel som tidligere bare var blitt Arne Magnussen og ekteparet Rosa og Markus Eriksen til del. De to siste var med på cruiset i 1959 som æresgjester. Det var også en seriøs kabaret-konkurranse hvor en Oslopike vant.

Visitasjon og stille hjem
Dette russecruiset fikk omtale i Billedbladet NÅ. Mike Olsen tror det var kjøpmann Fredrik H. Johansen som sto bak. Han hadde levert klærne til russen, og den nye æresrussen Pål Andreassen hadde vært en meget god hjelper i den anledning. Overskriften i NÅ lød: ”Russen har det hektisk”. I bladet var bilder av Mike og av politi Andresen som tøysearresterte en russegutt fra Fredrikstad og ei russejente fra Sarpsborg. Russeprinsessene fra Østfold og Vestfold viste også sitt kontrafei. 

 

Ved ombordstigningen på russecruisene var det alkoholvisitasjon. Det kan Arne Bergmann, som i de årene jobbet på ferga, fortelle. Cruiset med 700 røde om bord startet kl. 22 etter at den ordinære rutetrafikken over fjorden var innstilt for kvelden. Man var hjemme igjen kl. 3, og da gikk alle ifølge billedbladet stille hjem. Det var i 1959.

Eneste med røde jakker
Så stille gikk det tydeligvis ikke for seg i 1961, da undertegnede deltok. Det som skjedde etter at ferga hadde lagt til land og diskusjonen i Oslo- og lokalavisene i dagene som fulgte, gikk imidlertid hus forbi hos kongsbergrussen. Riktignok ble vi lagt merke til om bord, for som eneste russekull i landet hadde vi røde jakker med den hvite 830-logoen på ryggen. Hos Oslo-russen var det bare presidenten (!) som hadde lov til å bære rød jakke, og mannen med det hyggelige navnet Per Glad, var lite glad for konkurransen og oppmerksomhet fra alle de røde fra Kongsberg. (Da vi senere dro på russetur til København i samme antrekk, konkurrerte vi med de danske postbudene om oppmerksomheten),

Hærverk på bilene
Da ferga la til land igjen utpå morgenkvisten i 1961, ble det oppdaget at mange av bilene til Oslo-russen var blitt utsatt for hærverk. I avisomtalen, med NTB som kilde, ble det skrevet at rødrussen krevde tiltale og straff for diverse skader på 40-50 biler. Hvem som var synderne syntes åpenbart, for det var klint blåmaling på frontruter, lykter og speil. Det var også begått innbrudd i biler, og det var forsvunnet mat, klær, et fotoapparat, bensin, olje, øl og vin. En buss var også blitt stjålet i løpet av natta. I tillegg hadde mange av byen borgere blitt vekket av skrik, skrål og bilkjøring i gatene. Det skal ha ”ravet” russ seks og seks i bredden opp Dronningens gate.

Ingen form for fyll
Russeformann Terje Larsen opplyste i et forsvarsinnlegg i Moss Dagblad at russen hadde hatt ”vakter” på plass på ruta opp til Nesparken. Verken de eller han selv hadde observert noen form for fyll. Blårussen fikk tidlig mistanken mot seg. Var ugjerningen et takk for sist for et spik rødrussen hadde gjort mot blårussen i Oslo? Men hvem som hadde forårsaket hærverket forble uavklart. Etter hvert kom det fram at beskrivelsen av hvilken skade som hadde skjedd på russebilene i Moss var noe overdrevet. Partene møttes til forhandlinger og ble enige om å bilegge striden. Politiet la derfor også bort saken.

Blå og grønn russ sjikanert
Men så dukket ”sjikaneringen” av russen i Moss opp. En russemor i Oslo skrev et innlegg i Aftenposten. Der ble all skyld lagt på grønn- og blårussen i Moss med følgende kraftsats: ”Skam dere! Vi forakter dere”. Dette fikk en grønnrussmor i Moss til å fortvile fordi hennes datter hadde vært på gråten etter innlegget. Moss Avis brakte saken med følgende overskift over to spalter: ”Nu sjikaneres også grønnrussen i Moss! Og BLÅRUSSEN!”. Avisen bruker store bokstaver, for innlegget til oslodamen fortalte om manglende kunnskap om utdanningstilbudet i Moss. I byen fantes det ikke blåruss, for byen har ikke gymnas med økonomisk linje!
Kongsberg-russen kom fra denne bruduljen uten skade på to biler. – Kanskje var det fordi vi hadde F-skilter, sier en tidligere russebileier i dag. Han husker bare ellers at mosseølet ikke var godt.

 

Det strenge brevet 1962-russen fikk fra politimester Blekeli tyder på at man ikke ville ha noen gjentagelse av cruiset fra 1961.

Strengt i 1962
Men russebilsaken fra 1961 må ha blitt husket av politiet. For da 1962-kullet søkte om å arrangere cruise, ble det både fra Aktieselskapet Alpha og politimesteren i Moss, Ragnar Blekeli, stilt tydelige krav om hvordan det skulle foregå. Båtselskapet ville – naturlig nok – ikke at alkoholholdige drikker skulle medbringes om bord. Russestokkene (!) måtte etterlates i land, det måtte være eget ordensvern, politiet måtte følge med under turen og dansen måtte foregå på dekket, ikke i salongene.

Rask hjemkomst
Politimesteren opplyser om at konstablene Anton N. Carlsen og Hans Ellelfsen var uttatt til tjeneste om bord på cruiset fredag 23.
mai. Det var ikke tillatt med noe arrangement i Nesparken etter hjemkomsten, og russ som hørte til på vestsiden av fjorden måtte forlate skipet i Horten. Russ fra Moss måtte gå stille hjem, og russen fra andre steder i fylket måtte ha transsportmuligheter hjem straks de var på land slik at de kom raskest mulig ut av byen. Det foreligger også et brev fra The Big Chief Jazzband om 

musikken på cruiset. Bandet spilte fra kl. 22.00 til 03.00, og for det skulle det ha 900 kroner og et piano på dansedekket. Her kommer Terje Borsheim inn i bildet: - Jeg husker turen med ferja i '62, for jeg lånte lastebilen til min far, Arne. Den ble plassert på tvers innerst i båten og brukt som scene for jazzbandet. Ellers tror jeg det var en litt kjedelig og kort tur.

Rolf Henæs Thorbjørnsen husker litt: - Ja, Bastøfergen i 1962 er et vellykket minne, for meg! Turen gikk fra Moss retning Drøbak og tilbake. Vi hadde vel årets største danseplass med innlagte togskinner, masse musikk og en haug med dansevillige jenter! Oslo-russen var ikke invitert, da de hadde forårsaket hærverk året før, bl.a. revet opp masse tulipaner i byens blomsterbed! Jeg mener vi var et rolig og «snilt» russekull som skapte lite bråk.

En kjedelig tur?
Gerd Lovise Molvig har et annet minne fra 62-turen:
- Husker også at en person var savnet, men husker ikke hvem. Det jeg imidlertid husker, er at vedkommende ble funnet innelåst i et skap hvor brannslanger var samlet. 

Ragnar Eskelund forteller om en lang prat med sjefen for bandet, Gerhard Aspheim, og videre: - Er usikker på om det var noe særlig vellykket tur. Tror den ble ganske kort angivelig fordi det var en del sjø. Og når vi kom i land igjen var det slutt, selv om den varte kort, kanskje!!!
Tormod Skjøren: - Det jeg husker som ikke er nevnt var at akustikken på bildekket var slik at du måtte danse tett inntil lastebilen for å få god rytme, men som en dårlig danser som jeg er så hadde jeg noe å skylde på.
Annelene Bu: - Jeg trodde det var mer eller mindre blåkopi fra år til år, men tydeligvis med innsats fra vår side med lastebilen til faren til Terje, og takk for det!! For jeg husker det som en festlig tur, ikke minst pga. Big Chief og Dixieland- musikken.

Dette har vært litt om tre av Bastø-cruisene, i 1959, -61 og -62. Cruiset var en tradisjon som holdt seg i mange år. Hugo Hansen var med som russepoliti -67: - Vi satte av folk i Horten, men noen russ trodde de var hjemme i Moss og gikk av der. De måtte ta første ferge tilbake om morgenen. Et uhell var at en russ falt i vannet før avgang fra Moss. Men det finnes helt sikkert en rekke hendelser å mimre om fra Bastøcruise på 1950- og 1960-tallet. Ja, forfatteren har til og med snakket med en yngre mossing som mener han var med på cruiset så sent som i 1978!

Men å få fram fakta om russecruisetradisjonen har ikke vært enkelt!

 Kilder:
Samtale med Arne ”Mike” Olsen Artikkel i billedbladet NÅ
Mailer via russeformann i 1962 Finn Saugestad. Bilder fra Greta og Tor Fjeld
Moss Avis og Moss Dagblad